domingo, 30 de abril de 2017

Pedeapsa cu moartea

Despre "pedeapsa cu moartea" sunt informații destul de fidele realității internaționale și pe secțiunea în română (vezi "Pedeapsa cu moartea", atâta doar ca pe secțiunea în română nu este reprezentata și harta (si în afara de asta este interesant si punctul de vedere venit dintr-o alta "lume lingvistica")
........................
"................. "Pedeapsa cu moartea", "pedeapsa capitală" sau "execuția" consistă în provocarea deliberata a morții unei persoane, condamnată de către Stat ca pedeapsă pentru un delict stabilit în legislație; delictele pentru care se aplică această sancțiune sunt numite generic „delicte capitale“.
(Crima este un "delict", delictul fiind mult mai mult decât denumita "infracțiune").



Cu albastru= tarile care o au abolita.
Cu verzui: pentru "crime de razboi"
Contemplata ca sanctiune penala dar ne-aplicata
Pedeapsa cu moartea, aplicata criminalilor și disidenților politici, a fost utilizată de marea parte a Societăților (țărilor) la vreun moment dat într-a lor istorie, atât pentru a pedepsi crima cât și pentru a suprima disidența politică.
În prezent, statutul juridic al pedepsei cu moartea variază foarte mult în diferite regiuni ale lumii. Astfel, a fost desființată și sancționata în aproape toate țările europene (cu excepția Belarusului), și în cele mai multe tari corespondente Oceaniei (Australia, Noua Zeelandă și Timorul de Est).
În Asia pedeapsa cu moartea este permisă de lege în țări precum China, India, Indonezia, Iran sau Japonia.
În Asia pedeapsa cu moartea este permisă de lege în țări precum China, India, Indonezia, Iran sau Japonia.
În Africa, încă este utilizata în mai multe țări, în special în partea de nord-est a continentului (Egipt, Etiopia, Libia și Sudan).
La fel, pedeapsa cu moartea este încă aplicată în majoritatea țărilor arabe și în întreaga regiune Orientul Apropiat.
160 sunt țările care au abolit pedeapsa cu moartea, din care 104 sunt total aboliționiste, șase nu o aplica pentru "crime ordinare" (comune), șase se (auto)supun unui moratoriu iar 44 sunt „aboliționiste de facto“ și nu aplică "pedeapsa cu moartea" de mai mult de un deceniu........................."

.............................

Multa lume arata cu degetul înspre pedeapsa cu moartea aplicata in Statele Unite, dar trebuie avut în vedere ca in SUA nu se condamna "dizidenți politici" (cum sunt condamnați la noi dizidenții politici Băsescu și Udrea, sau cum se condamna prin Africa, prin lumea araba prin China) ci efectiv pentru crime (asasinate).
Nu ca ar fi o scuza (din partea mea) pentru SUA, dar in Statele Unite se pedepsește cu moartea mai ales asasinatul, trădarea, spionajul, crima de război, genocidul, utilizarea armei chimice fiind exclusa vicierea jocului politic prin intermediul suprimării (fizice sau morale), incomparabil cu Arabia Saudita, China, Sudan,Iran etc unde . . . cine mișcă politic, e suprimat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario