domingo, 9 de abril de 2017

Diverse traduceri. Azi, "Duminica Floriilor".

Traducere a conținutului explicativ din pagina "Domingo de Ramos".
...............
"Duminica Floriilor este o celebrare religioasă în care cele mai multe culte ale creștinismului comemorează intrarea lui Isus în Ierusalim.
Această comemorată dată, dă început "Săptămânii Paștelui".


Naratiune evanghelica

Conform Evangheliile canonice ("canonico" = conforme/ conform, regular / regularizat, preceptivo / preceptiv, justo / just, adecuado / adecvat, cu antonime precum: irregular, inconforme), "Intrarea în Ierusalim" descrie momentul când "Isus din Nazaret" a intrat triumfător în Ierusalim , în mijlocul unei mulțimi ce îl aclama.
Mai înainte de a intra Ierusalim, Isus sa oprit în Betania și Betfaghe, și Evanghelia lui Ioan adaugă că a luat cina împreună cu Lazăr și cu surorile sale Maria și Marta.

Aici, se descrie că Isus a trimis doi discipoli (ale căror nume nu sunt menționate) în satul apropiat, cu ordinul de a prelua "un măgar care a stat legat, dar niciodată încălecat", zicându-le: „Dacă vă întreabă, spuneți că "Domnul are nevoie de acest măgăruș, și că acesta vă va fi (după stingerea acelei nevoi), returnat".
Atât "sinopticele" (evangheliile sinoptice) cât și Ioan (evanghelicul) dau relatare că Isus cunoștea existenta de adepți de-ai lui în zonă (precum, spre un exemplu, "Simon leprosul"), fapt care a venit in susținerea faptului că prezența/existența preparată a măgărușului a fost organizată de discipoli (adepții politici) de-ai lui Isus.
Cu toate acestea, "Evanghelia lui Ioan" spune că Isus, ar fi găsit, pur și simplu, măgarul.
Ioan, ca și "Sinopticele", spun că Isus ar fi încălecat atunci măgărușul (sau, conform lui Matei, pe măgăruș și pe mama acestuia, măgărița) după ce intrase în localitatea Ierusalim.
Sinopticele adăugă că simpatizanții (discipolii) și-au putut pune hainele pe animal, făcând astfel mai confortabila deplasarea.
Bethphage - Ierusalim azi
Evangheliile descriu cum Isus intra în Ierusalim și cum oamenii tapetau cu covoare drumul înaintea lui, și cum de asemenea, depuneau pe margine, buchete de ramuri, de flori.
Si descriu cum lumea intona, de asemenea, părți din Cartea Psalmilor, în special versetele 25-26 din capitolul 118. ... "Binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului. Binecuvântat este cel trimis de Împărăția Tatălui Nostru [David]" ...
Locul prin care s-a făcut această intrare nu este specificat, dar se presupune ca ar fi avut loc prin "Poarta Aurita", ca direcție din care se credea că Mesia va veni sa intre in Ierusalim, in timp ce alți cercetători cred că intrarea s-ar fi făcut prin sudul localității, pentru ca pe acolo acces la templul din Ierusalim ar fi fost mai direct".

..........................

Precizări de-ale admin:
 - Sinonime pentru termenul "discipol": prosélito (prozelit), seguidor (admirator, simpatizant), adepto (adept). Antonime: adversario (adversar), opuesto (oponent).
- Betania (en arameo בית עניא, Beth anya, "casa de la pizza" (casa pizzei), casa de los quesos (casa brânzeturilor"; casa de la adicción"; transcrita al griego Βηθανία).
- "Casa de la adiccion" ar însemna într-o traducere mot-a-mot "Casa dependenței" dar mergând pe firul sinonimelor găsim ca sinonim al termenului "adiccion", termenul "dependencia".
Deși în românește termenul "dependencia" se traduce primordial ca "dependență", acest termen mai are ca traducere și varianta "dependință"
Astfel găsim că, în spaniola termenul "dependencia" are printre alte sinonime termenul "filiala", termen care la rândul sau are ca sinonime termenii: sucursal (sucursala), agencia (agenția), delegación (delegația), dependencia (dependința).

No hay comentarios:

Publicar un comentario