miércoles, 9 de mayo de 2018

Jean-Claude Junker, Karl Marx si 8 Mai 1921

Nu e mult (vreo săptămână) de când Jean-Claude Juncker a făcut niște afirmații despre Karl Marx, afirmații care au contrariat o anumită parte a publicului.
Juncker a fost invitat la o ceremonie ocazionată de împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx, în localitatea Trèveris / Trier (acolo unde Marx s-a născut).
Juncker a spus la acea celebrare, asa:
"Karl Marx era un filozof care gândea spre viitor, care avea aspirații creative și care astăzi este acuzat de lucruri pentru care nu el este responsabil și pe care nu el le-a provocat, pentru că multe dintre ideile pe care el le-a scris au fost reinterpretate cu un alt sens ".

Iar de aici în jos, este ceea ce am apucat să postez în Facebook azi, mai înainte de a-mi fi venit ideea de a așeza și aici, în format blog, postarea asta despre tema "Juncker, Marx și 8 Mai 1921".
<
Ziua de 8 Mai 1921, am crezut eu ca reprezinta ziua oficială de naștere a Comunismului în Lume, dar nu era cum bănuiam eu, ziua de 8 Mai 1921 fiind de fapt, un fel de "Km zero al Comunismului romanesc",  tot asa cum ziua de 10 Decembrie 1948, reprezinta ziua oficială de naștere, în Lume, Km zero al Democrației.
A Capitalismului, încă nu m-am întrebat când i-o fi ziua.
<
Deci, în Facebook zisei eu, pe 8 Mai (2018), următoarele:
<
8 Mai 1921
Marx si Junker
Nu-mi plac extremele, deci, nu îmi plac nici cei doi poli ai organizării sociale; comunismul și capitalismul, ci mi-a plăcut întotdeauna cumpătarea, omenia, echilibrul, calea situată la mijlocul extremelor.
Oamenii care au ales calea comunismului nu au ales-o de cald, nu au ales-o de sătui, nu au ales-o de bine.
Eu m-am născut, am crescut și am activat profesional în acea categorie care se numește  "clasa muncitoare".
<

Alegorie critică a capitalismului
Cel pe care l-a aterizat soarta la "etaje" mai superioare, sa își apere liniștit poziția, eu încerc să  mi-o apăr pe a mea.
Eu aparțin acelei
clase sociale numite "clasa proletară" si nu este asta (în ce ma privește) nici vreun motiv de mândrie, nici vreunul de rușine ci . . .  o simplă evidență. 
Juridica Muncii
din ziua de azi nu arată asa cum arată azi, de când e lumea, ci a fost adusă la acest (suficient/insuficient) stadiu actual, cu mare greutate, cu jertfe de energie (de acea energie care ii spunem efort, muncă) inclusiv cu jertfe de sânge.
<
Că tot e pe valuri "barca Junker" (având arborat pavilionul numit "Marx"), hai să-mi dau și eu cu părerea și să spun că, după părerea mea, Marx a încercat (prin filozofia lui)să mai taie din macaroană, capitaliștilor, forțându-i sa cedeze din ea, comuniștilor.
Chiar am pe masa mea (de lucru), o paralelă dintre ceea ce eu numesc "
Juridica Internațională a Muncii" și dintre ceea ce eu numesc "Juridica Națională a Muncii" din care să se vadă durerea-n fund a capitaliștilor români (al deținătorilor de vreun fel de capital, adică), față de normalele dureri ale vieții, dureri cu care se confrunta (printre toți) și cei pe care nașterea lor i-a parașutat în cadrul a ceea ce se numeste "Armata industrială" (care include și "Armata industrială de rezervă) numită "Forță de Muncă".

Au fost, sunt și vor fi cât lumea, pe lumea asta, angajatori și angajați.
Oameni care cumpără această energie numită "forță de muncă", și oameni care vând.
Ceea ce este de domeniul normalității, este să existe o piață bine regulată, o piață în care să nu fure la cântar nici angajatorul, nici angajatul.
Sunt multe de spus pe tema asta.

Începusem eu tema asta și într-un blog, dar se duce ziua de azi, pe mine mă mai presează și alte treburi, și am spus din tot ce vroiam sa spun, măcar atât cât se vede aici, si-am sa indic mai jos, pagina pe care o am în plină "mobilare", pentru ca dacă-i știe omul adresa, poate mai bagă capul din când în când sa vadă cum stă treaba 
Nu mă interesează nici să ia, nici sa dea cineva, cuiva.
Ceea ce mă interesează este ca jocul să se desfășoare corect, fără furat curent, fără furat la cântar.

Am creat o pagină pe care am denumit-o "Juridica Muncii" iar ei i-am creat două sub-pagini care se numesc, una: 
- Juridica Internațională a Muncii
iar alta:
- Juridica Națională (Românească) a Muncii.
Cine deschide aceste sub-pagini are ocazia sa facă o punere în oglinda, o succinta comparație intre ele si va vedea cu aceasta ocazie lipsa enorma de informație, de pe piața românească in materie de "Drept laboral (adică a sărăciei materiei de Drept al Muncii).

Eu sunt șofer, nu sunt avocat licențiat, și nu oi fi eu in măsură sa evaluez corect aceasta imensa "gaura neagra" care mie mi se pare a fi o tragedie națională, dar eu zic ca mi se pare ca specialistul juridic spaniol este analogic unui mecanic auto spaniol care lucrează cu o trusa scule de-a anului 2018, in timp ce omologul sau roman este analogic unui mecanic auto roman care lucrează cu o trusa de scule românească de prin anii 70.
In mod sigur, pe un om care nu e de-al meseriei, gaura asta neagra, nu l-o pune pe gânduri, dar nici meseriașii sa nu fie impresionați (negativ) de enorma asta lipsa?
Cel care se va apleca hotărât pe studiere, va vedea cu destulă ușurință cât de des este amintit Karl Marx, ca șlefuitor ai uneia sau alteia dintre normele, regulile, care stau la baza legislației muncii. 
In materie de drepturi, ca sa știi ce ti se cuvine și ce nu ți se cuvine, prima condiție este sa ai habar de existenta lor.
Abia mai apoi, sa te alimentezi cu ele si, si mai apoi sa le asimilezi și asfel sa ajungi a le stii. 
Sapa meserie, sapa!
   

No hay comentarios:

Publicar un comentario