domingo, 9 de abril de 2017

Moartea neagră. Ciuma. Sau "pesta septicemică"

"Moartea neagra", "Pesta neagra" sau "Ciuma", a fost cea mai devastatoare pandemie din istoria umanității, pandemie care a afectat Europa in secolul XIV atingând cotele culminante 1346 si 1461 ucigând peste 30% (intre 50 si 80 de milioane) dintre europeni.
A izbucnit in jurul lui 1320 prin desertul Gobi, prin Mongolia, prin 1330 a devastat Birmania iar prin 1331 - 1334 s-a extins în China,
Dupa cronici de prin 1353, de la 1331 si pana la 1353 peste 30% din populația de atunci a Chinei a fost ucisa de aceasta pandemie cunoscuta la noi, la romani, mai ales cu denumirea de "ciuma".




Extinderea ciumei pe continentul european. Cu verde zonele mai putin atinse
In Europa aceasta pandemie a sosit pe cai comerciale, mai ales prin intermediul marinarilor si a dat primele semne ale pătrunderii ei, în orașul italian "Mesina".

In timp ce in anumite zone boala a facut ravagii, aproape depopulând zonele, alte zone au fost doar usor afectate.
In Florenta doar 20% din populatie a supravietuit.
In Germania cam 10% din populatie si-a pierdut viata datorita ciumei.
Hamburg, Colonia si Bremen au fost orasele germane cele mai afectate, orase in care marea majoritate a populației, pieri.
In schimb, Germania de Est a fost mult mai putin afectata.
Consecintele sociale provocate de "moartea neagra" au ajuns foarte departe.
Foarte in scurt se acuzară iudeii ca ar fi cauzatori ai răspândirii bolii prin intermediul intoxicării si prin otrăvirea de fântâni.
In consecință, in multe locuri din Europa s-au inițiat "pogromuri contra iudeilor".
Chiar si atunci când lideri spirituali sau seculari au încercat să împiedice pogromurile, lipsa de autoritate datorata in principal agitației sociale *care, la rândul său, era o consecință a gravității epidemiei(, în general, nu le permitea liderilor respectivi să reușească in ce privește calmarea lucrurilor.

Știind ca totdeauna este bine sa învățăm din cele deja experimentate, si sa nu uitam (spre a nu mai repeta) afli mai multe despre aceasta urata, macabra poveste, în pagina "Moartea neagra".

No hay comentarios:

Publicar un comentario