martes, 4 de abril de 2017

Jurnal personal (sau "jurnal intim")

Cunoscut in românește mai ales sub denumirea de "Jurnal intim".
Doar ca in românește termenul "intim" are o conotație mai degrabă sexuala decât altfel.
In spaniola i se spune "Diario personal". Exista o secțiune in limba romana dedicata termenului "Jurnal intim" al cărei conținut explicativ cititorul roman il poate parcurge singur. Eu am sa încerc (daca, si cat, imi va permite timpul) traducerea conținutului explicativ din secțiunea spaniola denumita "Diario personal".
Asta si pentru ca astfel, vor fi persoane care vor înțelege mai îndeaproape adevărata valoare a unui jurnal, precum cel ținut, si apoi expus, de Elena Udrea. 
Spun asta, pentru ca eu însumi am găsit (și găsesc) in jurnalul personal, unul dintre cei mai buni confidenți, unul dintre cei mai buni prieteni.

Conceptul "Jurnal personal" (sau, pur si simplu, "Jurnal") este un sub-gen (o sub-ramura) al conceptului "biografie" sau mai concret, al conceptului "autobiografie.
Se tratează de un text care, în maniera fragmentară și cu înregistrare a datei, folosește de obicei unei lecturi de uz intern și privat, persoanei care il concepe. Se numește deasemenea "jurnal" si caietul (suportul) propriu zis, in care este scris jurnalul-text.


Tipologii de jurnale
Dacă e vorba un jurnal intim, aici găsim scrise diverse meditări sau evenimente recent petrecute care afectează / marchează / impresionează autorul, uneori, rezultând adânci explorări ale acelei minți care le scrie.
Unele jurnale personale au devenit populare ca narări testimoniale ale timpurilor ce i-au fost hărăzite a fi fost trăite celui care le-a scris, cum e cazul devenit celebru al "Jurnalului Anei Frank".

Tipologii de alocuțiuni
Într-un jurnal personal se adnotează aspirații, ficțiuni, gânduri și reflexiuni, precum și din întâmplările de peste zi ce apar mai marcante în ochii autorului. Se utilizează o forma de expresare colocviala (familiala) și se face uz de modalități de-ale alocuțiuni narative, descriptive, argumentative, expozitive, etc .

Vezi mai multe in pagina "Jurnal Personal - Umanele Drepturi"

No hay comentarios:

Publicar un comentario