domingo, 30 de abril de 2017

Pedeapsa cu moartea in Statele Unite

Despre execuțiile din Statele Unite ale Americii și evidențierea lor (de către critici ai Statelor Unite) datorita contradicției dintre aplicarea pedepsei cu moartea si statutul de "Stat de Drept" (prin antonomasie, democrația), circula tot soiul de legende urbane, dar vad ca pana la data de azi (1 mai 2017) nici un colaborator roman de-al binecunoscutei enciclopedii digitale, Wikipedia, nu a abordat încă, subiectul.
Pentru ca îmi trebuia o racordare la acest subiect, tocmai legat de condamnarea la moarte a unor persoane participante la evenimentele care au consacrat ziua de 1 Mai ca o zi de însemnătate internațională, am tradus eu, o mica parte (ca un fel de introducere la tema") din conținutul paginii spaniole ale termenului "Pena capital en Estados Unidos"

.....................................................................................................................................
"Pedeapsa capitală în Statele Unite, este legală în 31 de state,  și la nivel federal în sistemele juridice civile și militare.
Aplicarea sa este limitată de al optulea Amendament al Constituției Statelor Unite la grave omucideri săvârșite de adulți competenți mental. Până în august 2015, 20 dintre cele 50 de state ale SUA aboliseră pedeapsa cu moartea iar restul de 30 continua sa o păstreze.

Pedeapsa cu moartea a fost folosita ca maxima sancțiune pentru mai multe genuri de delicte, folosindu-se ca baza juridica "Dreptul comun englez", drept utilizat în toate coloniile americane, înainte de Declarația de Independență.
Metode de punere în aplicare și delictele care fac obiectul pedepsei cu moartea variază în funcție de de fiecare stat al confederației in parte și s-au metamorfozat, în decursul timpului.
Cea mai comună metodă utilizata este, din 1976, injecția letală. De când pedeapsa capitala a fost reinstaurata în 1977, treizeci și patru de state au făcut uz de ea.
În 2010, 39 de prizonieri au fost executați în Statele Unite și 3108 erau în așteptare pe "coridorul morții" - o rată de execuție mai mică de 2%.
State precum Texas, Oklahoma, Florida, Ohio și Arizona executa asasini, cu frecventa.
Texas a efectuat cele mai multe execuții iar Oklahoma are cea mai mare rata de execuție pe cap de locuitor. În 2014, 80% dintre execuții se aflau concentrate în statele din Texas, Missouri și Florida. Ultimul (cronologic vorbind) stat care a suprimat aplicarea pedepsei cu moartea a fost Nebraska în 2015. La nivel de aprilie 2015, 31 mențin pedeapsa cu moartea, în timp ce 19 nu se aplică.
...........................
Pentru a cita un exemplu (cel care are cel mai mult de a face cu pedeapsa cu moartea), asasinatul este (în cele mai multe cazuri), un delict statal tipificat in Codul penal al statului în care delictul a fost comis și judecat de către Justiția acelui Stat;

No hay comentarios:

Publicar un comentario