martes, 11 de abril de 2017

Comportamentul formal vs comportamentul grobian

Altfel spus . . . "Comportament civilizat" vs "comportament ne-civilizat".
Conduita civilizata vs conduita necivilizata.
Trăire civilizata vs trăire necivilizata
......................
Sa facem mai intai cunoștință cu cateva sinonime spaniole ale termenului spaniol "formal", si corespondente ale acestor sinonime, in limba romana:
Formal (1) = cumplidor (aplicat, punctual, responsabil) sensato (simțit, măsurat, ponderat), serio (serios, demn, imperturbabil), responsable (responsabil, conștient), educado (atent, corect, educat), juicioso (rațional, clar-văzător), prudente (moderat, prudent, rezervat), consecuente (consecvent, coerent, logic)
Antonime: frívolo (superficial), informal (ne-serios), irresponsable (iresponsabil)
Formal (2) = explícito (explicit, sincer, franc), determinado (concret, decis, determinat), preciso (punctual, vital), expreso (clar, explicit).



Asta aflăm de la surse de informație spaniole.
Sursele de informație românești, însă, a cultivat (și cultivă iaca si la nivel de 2017) ideea ca "formal" se referă în principal la conditia de "aparentă" a lucrurilor:
Formal (dex) =  FORMÁL, -Ă, formali, -e, adj. 1. Pătruns de formalism; făcut de formă. Acolo unde se manifestă o atitudine formală, birocratică... organizația de partid este datoare să desfășoare larg critica și autocritica, luînd măsuri energice în vederea îmbunătățirii muncii. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 11, 77. ◊ (Adverbial) Venind la putere, burghezia a fost silită să recunoască formal (nu dintr-o dată, ci treptat) o serie de drepturi democratice elementare. CONTEMPORANUL, S. II, 1951, nr. 268, 6/4. 2. Relativ la formă, al formei, al aparenței. Din punct de vedere formal. ◊ Logică formală v. logică. ♦ (Adverbial) În aparență. Formal, ai dreptate ! 3. Formulat precis; categoric, expres. Declarație formală. ◊ (Adverbial) A recunoaște formal.

Există o anumită "proporție de adevăr, dacă ne gândim spre exemplu, la conceptul "buletin de identitate", care este o "interfață", un fel de "ambalaj" în interiorul carei "fațete externe" (care este "buletinul, propriu zis) există un "conținut" (de date), foarte serios.

Cuvântului "formal", un sinonim serios ii este cuvântul "oficial", dar și cuvântul "oficial" are si el la rândul lui o conotație egală, mai degrabă termenului "artificial".
Si ajungem astfel la faptul ca noi oamenii, trăim (două într-una), de când speciei umane a început sa "rafineze" prin intermediul creierului, rațiune, două dimensiuni ale vieții social-umane, deodată: "dimensiunea naturală" + "dimensiunea convențională".
Nu eu am hotărât asta (ci este asta o ireversibila evoluție naturală pe care ma alătur si eu - atâtor altora înaintea mea - doar sa o constat) , și oricât smucim în ham (cum s-ar zice), oricât de nărăvași am fi, re-întoarcerea speciei umane la "condiția animala" este imposibila.

"Smucind in ham" o putem face oricare din noi, dar cu asta nu rezolvam fondul problemei, ci doar adaugăm niște gratuite dureri altora, de jur-împrejurul nostru, care nu au nici mai multa, si nici mai putina vina personala ca specia umana a fost condamnată de evoluția ei însăși, la a-si trai "conditia de om".

Suntem condamnați (ca oameni), sa trăim echilibrând intre ele pe cât se poate mai bine (încercând o cât mai buna împăcare a lor) a ambelor laturi cu care Natura ne-a echipat: "latura (din noi), animală" și "latura (din noi), umană".
Si atunci, cea mai putin dureroasa comportare este aceea de a ne asuma "condiția de om", o condiție in care "con-venirile" rezultate prin "negocierea intre oameni" duce la niște "convenții".
Unele convenții (acorduri, tratate, pacte, concilieri) au vârstă apropiata cu a momentului inventării rotii, a mersului pe jos sau a apei calde, altele sunt mai in floarea vârstei, iar altele . . . abia s-au născut.
Convențiile astea nu rămân în picioare dacă nu întrunesc condiția de "largi acorduri".
Iar dacă întrunesc condiția de "largi acorduri" a le călca in picioare înseamnă sa te comporți ca "ne-omul"
Si atunci, ca ființă umana, sa te "smucești în ham" doar asa . . . "spre a te smuci in ham", nu arata decât ca vor mușchii tai sa produci, de forma deliberata, rău, celorlalte ființe umane prinse în nevăzutul (dar simțitul de fiecare din noi) "ham în care suntem legați", ca și cum toți oamenii de pe Pământ am fi niște "câini de sanie", prinși într-un același ham, la o aceeași sanie, cu diferenta ca pe noi oamenii nu ne conduce nici o forță exterioara noua (ca specie).
...........................
La polul opus "comportamentului formal" avem "comportamentul grobian" (comportamentul informal).
Pentru termenul "grobian" găsim sinonime de următoarea forma:.
GROBIÁN adj., s. v. bădăran, grosolan, mitocan, mârlan, mârlănoi, mocofan, mojic, necivilizat, nepoliticos, ordinar, țărănoi, țoapă, țopârlan, vulgar.

Conduita formală (oficială, social recunoscută, social calificată)
O conduită umană este considerată a fi o "conduită formală," atunci când conduita (de analizat) îndeplinește o serie de reguli recunoscute ca fiind de înaltă calificare într-o comunitate / intr-o societate. În societățile occidentale, de exemplu, o persoană este este considerată a avea o "de conduită formală" atunci când este o persoană francă, concretă, responsabilă, demnă, punctuală. Acest termen (conduită formală) are bază in aplicarea, în principal în conduită, pe care o oamenii cu privire la propriile lor valori.

Din "circulația vehiculelor" ne putem face mai usor idee asupra a ceea ce inseamna "formal" si "informal"
Primul video ce urmează este un exemplu destul de elocvent pentru ceea ce înseamnă "informal" ("la ghici", "la întâmplare", "pe descurcatelea", "la voia sortii", "la bunul plac", dezorganizat, bulibasit, etc)

Iar al doilea video este un exemplu elocvent pentru ceea ce înseamnă "formal" (oficial, regulat, calificat, planificat, organizat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario