jueves, 16 de marzo de 2017

Dreptul comparat. Analogia. Analogia juridica

Nefiind eu, nici pe departe, de formație profesionala "jurist", nu am dat atenție faptului ca exista (sau nu) o disciplina juridica dedicata acestui scop: compararea.
Si cu toate astea, sunt peste sase ani, de când, ajungând la capacitatea de a dispune eu însumi de administrarea unei pagini web proprii, și cunoscând binișor doua limbi, si gustând pâinea traiului in doua diferite lumi, și ambele lumi dându-mi, juridic vorbind, puternic la "gioale" m-am pornit sa fac (la modul informal, pe principiul "auto-pedagogiei") "drept comparat" fără sa conștientizez ca ceea ce fac, este "drept comparat".
Mai zilele trecute, dând un pic mai multa atenție unei secțiuni peste care nu îmi preumblam ochii pentru prima oara, dar nu ma pătrunsese suficient "spilul" secțiunii cu pricina am înțeles ca ma aflu iarăși în fata faptului împlinit, ca am inventat roata după ce ea avea deja vechime de când alții o utilizau.



Acuma, dacă tot am facut-o, cel putin sunt multumit ca am inventat-o singur, si ca nu am plagiat-o.
Am mai pățit asa când, copil fiind, am citit o carte la care am plâns pe saturatele, si despre care carte nu am stiut ca se numea "Love Story", pana la vreo doua-trei zile după ce am terminat-o.
Desi, pe "sursele" acelor vremi (1976 - 77) cunoșteam isteria colectiva provocata de un anume film "Love Story", nu văzusem filmul si din cauza "bătăilor pe bilete" si din cauza faptului ca m-am tinut mereu departe de "isteriile colective".
Pe coperta cărții ce o citisem eu, scria la modul vizibil "Poveste de dragoste", iar intr-un mod de "joc de culori am descoperit perplex, la cateva zile dupa ce terminasem cartea, mi se deslușise vederii, silueta literelor ce formau cuvintele "Love Story", printre celelalte culori.
Aveam mult mai putin habar de engleza atunci, decât acum la 40 de ani distanta, când nu stiu din engleza nici 15 cuvinte.
Si mi-a părut bine ca mi-a plăcut conținutul, mai înainte de a vedea ambalajul, si ca astfel am certitudinea ca nu a fost o "plăcere indusa prin publicitate" ci pur si simplu o plăcere descoperita cu aceeași bucurie pe care ai avea-o (probabil) la descoperirea unei insule noi, cam ca cele pe care le descoperea Tom Sawyer si Huck Finn, pe de-o parte, sau Timar, pe de o alta parte, o insula noua care sa fie . . . numai a ta.

Si am mai pățit asa, "născându-ma" eu în lumea culegerii, înregistrării, transcrierii,reproducerii si arhivarii de informație si de documentație necesara (de obicei) in domeniul profesional administrativ digitalizat, fara a sti eu de existenta vreunor instrucțiuni, normative, proceduri pre-stabilite, fara a cunoaste ca exista protocoale (forme de codificare, de clasificare etc), si descoper la sfarsit ca alții chiar urmeaza "cursuri formale/formalizate" pentru a reusi sa invete si sa aplice ceea ce eu am invatat, si aplic, de "modul informal".
Avantaj ei, un avantaj la care tânjesc si eu, pentru ca protocoalele stabilite, codificările unitare, ii ajuta sa se înțeleagă intre ei, meseriașii domeniului, pe cand eu, ma aflu ca in fata unei noi inventate, de catre mine însumi, limbi, fiind astfel o limba pe care n-o înțeleg decât eu.
Dar, mai presus de tot si de toate, sunt mulțumit ca am facut-o, pentru ca, cineva-candva, va decripta si "tablita" asta de lut, inscripționata, si poate ca mesajul meu, nu va ramane pe drum, ne-ajuns la destinatie. Poate.
Una peste alta, cine vrea sa vadă "drept comparat", analogie juridica si analogie enciclopedica, deschide linkul "Enciclopedie politica" si gaseste cateva bune sute de termeni, pusi ca in oglinda, unii cu oaresce "oglindiri" deja făcute, altii doar așezați, ca titluri, față în față.
  




No hay comentarios:

Publicar un comentario