martes, 10 de octubre de 2017

Dicționarul Tezaur al Limbii Românești (DLR)

"Dicționarul Limbii Române (DLR), numit și "Dicționarul Tezaur al Limbii Române", este cea mai importantă operă lexicografică a limbii române, elaborată sub egida Academiei Române pe parcursul a mai bine de un secol" ne informează (mă rog, mă informează pe mine, care nu știam asta, deși pot spune că-s bun prieten de-al dicționarelor de limbă de vreo 50 de ani) un articol din Wikipedia numit "Dicționarul Limbii Române (DLR)".

Văd că zice la carte ca a fost editat în două etape (1906 - 1944 și 1965 - 2010).
Pentru mine, care am anunțat pe toate căile ca trebuie mare atenție la DEX (atât la cel în format clasic cât și cel în format electronic), pentru că deși, nu neapărat din rea intenție (cei care i-au îngrijit apariția on-line nu pot fi acuzați, cel putin nu de mine, de rea-intenție) propovăduiesc un dicționar "periat" de sistemul comunist de toți termenii care erau relaționați cu sistemul capitalist, cenzurat la sânge intre anii 1944 - 1965, și dat (după "filtrarea" asta) ca . . . "bun de tipar".



Ma rog, ne născurăm în limbajul politico-social creat de sistemul comunist si, îl luarăm ca pe un dat natural.
Sunt curios sa văd, si sa compar intre ele aceste doua dicționare.
In sursa din Wikipedia, despre DLR se mai spune:
"A fost redactat și editat în două etape (seria cunoscută sub sigla DA, în perioada 1906–1944 și seria nouă, DLR, în perioada 1965–2010), în 37 de volume și cuprinde circa 175.000 de cuvinte și variante, cu peste 1.300.000 de citate. În el s-au înregistrat toate cuvintele limbii populare, regionalismele și termenii arhaici din textele vechi, cuvintele din literatura beletristică, precum și termenii științifici și tehnici, cu condiția să fie utilizați în cel puțin două domenii de specialitate diferite. Dicționarul a fost retipărit în 19 volume masive de câte 500-1000 de pagini fiecare, în care au fost incluse toate cele 37 de volume publicate de-a lungul timpului. Elaborarea variantei electronice s-a efectuat în 2007–2010".

Deși în citatul asta se vorbește despre o "varianta electronica", elaborata intre 2007-2010, eu nu am reușit sa găsesc decât o veste de genul ăsta:
Volumul prezintă proiectul Dicționarul limbii române (DLR) în format electronic. 
Studii privind achiziționarea, finanțat de Ministerul Educației şi Cercetării (MEC) prin Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS), desfășurat în perioada 2003–2005 în Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași.

Despre "Dicționarul Explicativ al Limbii Romane" tot din Wikipedia aflam ca:
"Dicționarul explicativ al limbii române (cunoscut mai ales sub abrevierea DEX) este cel mai cuprinzător dicționar de uz general al limbii române. A fost editat pentru prima dată în 1975. În anii 1980 a fost reeditat și a apărut și un supliment, numit DEX-S. O altă ediție a apărut în 1996, când, pe lângă includerea unei serii de cuvinte noi, dicționarul a fost adaptat la noile norme ortografice din martie 1993. Această ediție conține peste 65 000 de definiții.

Dicționarul este editat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti” al Academiei Române".

Apai daca acesta ultimul are 65.000 de definiții si este prezentat ca "cel mai cuprinzător dicționar de uz general", cel despre care se spune ca "cuprinde 175.000 de cuvinte".
Si, în timp ce primul e născut în 1906, al doilea este născut în 1975.
In orice caz, pana nu le am la îndemână, sa le pot compara, nici nu le critic, nici nu le laud.
Apoi . . . om vedea :)

No hay comentarios:

Publicar un comentario