martes, 7 de febrero de 2017

Ce reprezinta (pentru mine) principiile?

Principiul este un fel de . . . ceea ce reprezinta (cel putin la nivelul anilor 1960-1970) pentru un astronaut, Cap Canaveral-ul.
Adica un punct de reper constant, la care sa te raportezi, de oriunde te-ai afla.
Mintea ta (ca om) este un labirint, este o ecuatie enorma, care trebuie sa aiba un inceput, un inceput de la care sa pornesti, ori de cate ori iti faci (sau iti refaci) calculele.


"Principiul este o afirmație sau regulă care formează baza pentru alte considerații, afirmații sau activități" gasim definit in sectiunea in romaneste a acestui subiect, in Wikipedia.



"Un principio es una ley o regla que se cumple o debe seguirse con cierto propósito, como consecuencia necesaria de algo o con el fin de lograr un propósito. Las leyes naturales son ejemplos de principios físicos, en matemáticas, algoritmia y otros campos también existen principios necesarios o que se cumplen sin más o que deberían cumplirse si se pretende tener cierto estado de hechos" / Un principiu este o lege sau o regulă, care se îndeplinește sau care trebuie urmata cu un cert scop, ca o consecință necesară a ceva sau pentru a atinge un scop. Legile naturale sunt exemple de principii fizice, in matematică, algoritmi și alte domenii exista, de asemenea,  principii necesare sau care-s musai de îndeplinite, sau care se îndeplinesc necondiționat sau, ce ar trebui să fie îndeplinite daca se pretinde a avea un cert stadiu de fapt.

Principiul drept "cauza finală"
Se entiende por causa final aquella que actúa atrayendo hacia el fin y que dirige una acción.
Se înțelege drept "cauza finală" acea cauza care acționează atrăgând (ca un magnet) înspre final și care astfel conduce o acțiune...
Para ello es necesaria una inteligencia capaz de concebir el fin y de orientar la acción poniendo los medios para alcanzar esa meta.
Pentru aceasta este necesar o inteligență capabilă să conceapă punctul țintă din final si să orienteze acțiunea conferind mijloacele pentru a atinge acest obiectiv
La ciencia no reconoce la finalidad como principio orientador de la investigación de las causas naturales.
Știința nu recunoaște finalitatea, ca principiu director al cercetării cauzelor naturale
Se entiende por tanto que el principio orienta la acción como norma o regla de conducta, lo que produce dos tipos de principios.
Prin urmare, se înțelege că principiul ghidează acțiunea ca o norma sau o regulă de conduită, care astfel produce două tipuri de principii

Am lasat si textul sursa (cel in spaniola) pentru ca desi mie imi pot traduce corect in minte, nu gasesc intotdeauna cele mai corespondente cuvinte ce mi-ar servi punerii pe hartie a unei traduceri la un nivel care m-ar multumi. Astfel, eventualul cititor care cunoaste si spaniola, isi poate traduce pe masura cunostintelor sale.

Utilitate si moralitate
Cuando los medios se subordinan a los fines en orden a una eficacia, el principio actúa como orientador de la acción: "Si quieres alcanzar este objetivo, tienes que hacer esto y esto": es el "principio de utilidad".
Cand mediile sunt subordonate tintei de atins in ordinea unei eficacități principiul lucreaza ca un orientator al acțiunii: "Dacă vrei sa atingi acest obiectiv, trebuie să faci asta și asta" vorbim de "principiul utilității".
Supone la condicionalidad de la norma en su relación con la acción, solamente la norma es eficaz "a condición de" que se quiera alcanzar el fin.
Presupune condiționalizarea normei, în relația sa cu acțiunea, doar daca norma  este eficace "cu condiția ca" să fie atinsa tinta finala.
Cuando el principio establece en la conciencia individual una norma de acción necesaria para la realización de un valor como último, incondicionado y universal, en sentido de "Debes hacer esto", de forma obligatoria, de manera determinante, consideramos un principio de eticidad.
Cand principiul enunțat stabileste conștiința individuală o normă de acțiune necesară pentru realizarea unei valori ca ultima, necondiționată si universala în sensul de "Trebuie facut asta", în mod obligatoriu, într-o determinata maniera, facem vorbire de un "principiu de etichitate" .

Supone la indeterminación de la causa, como libertad y la obligación de ejercicio de la voluntad como determinación
Aceasta implica indeterminarea cauzei, precum libertatea și obligația de a-și exercita voința și hotărârea.
Si el principio se establece socialmente obligatorio en la realización de un valor, no regido por la ley jurídica escrita, establecemos la "moralidad".
În cazul în care principiul este stabilit în obligatorie efectuarea social o valoare, care nu este guvernat de legea scrisă legal, vom stabili "moralitatea".

Supone la indeterminación de la causa como acción libre y la aceptación de la norma por la pertenencia al grupo social.
Implica indeterminația cauzei ca acțiune liberă și acceptarea normei pentru apartenenta ei la grupul social.
........................................................
Viata social umana este un adevarat labirint prin care omul, daca nu gaseste drumul corect, intra la categoria "un om pierdut"


Mai multe despre "principii", in mod sigur mai bine spus decat am spus eu aici, gaseste cine vrea, in paginile termenilor "Principio", "Principiu" si in multe alte locuri pe care, cu siguranta, cititorul si le gaseste si singur. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario