jueves, 13 de julio de 2017

Moartea civilă (depersonalizarea)

Acest termen (Moarte civila) este unul din sutele de termeni pe care ii stiu de ani și ani ca având versiuni in tot felul de limbi (dar mai ales din lumea limbilor tarilor cu care suntem parteneri in UE) numai în româna, nu.
Strict la termenul "Moarte civila) astea erau tarile care aveau conținut explicativ enciclopedic, la aceasta tema: Deutsch, Ελληνικά. Español, Français, Italiano, Lëtzebuergesch, Magyar, Nederlands, Polski, Русский, Suomi, Svenska, Українська.
De-acum exista varianta și în limba româna, obținută prin traducerea versiunii spaniole, in limba română. Ca și cu mănăstirea lui Manole, toți știm ca după ce definitivam un lucru, pe ici pe colo il puteam face si mai bine.
De prima importanta mi se pare mai întâi, aducerea acestui termen la un clic distanta de cititorul roman, servindu-i astfel la analogii, la comparații, intre ceea ce are romanul la el în bătătură si ceea ce au altii.
Asa, avand cunoștință despre mai multe versiuni, decidem cu mai multa ușurință ce alegem sa păstram si ce aruncam la cos (sau lăsăm nebăgat în seama)




Termenul moarte civilă (civil death, muerte civil, mort civile, Bürgerlicher Tod) consistă în general, în pierderea drepturilor civile. Presupune (în ce privește persoana), o pedeapsă juridică care constă în pierderea personalității sale juridice, ceea ce presupune privarea completă de ale sale drepturi. Astfel, persoana în cauză încetează a mai fi considerată ca existând, pentru materia de Drept (fiind persoana respectiva plasată în situația unui autovehicul încă funcționabil dar . . . scos din circulație), chiar cu mult înainte de moartea sa reală  Această figură juridică este considerată a fi o ficțiune juridică.
Citește tot articolul

Observatii hors-concurs.
"Moartea civila" este o figura anacronica, o figura care în mod legal nu se poate aplica în aceeași masura in care nu se poate aplica pedeapsa clasica "pedeapsa cu moartea".
"Moartea civila" este o execuție.
O execuție nu a acelei părți ale persoanei, pe care o reprezinta conceptul "persoana naturala" ci este o execuție a "personajului" pe care il joaca aceasta persoana naturala, si anume acea parte denumita "persoana juridica".
Cum s-ar zice, nu este o execuție directa a persoanei naturale, ci este o execuție directa a "personajului" pe care il joaca aceasta persoana, în cadrul Societatii care repercuteaza asupra persoanei naturale in cauza.
Este ca si cum cineva, din cine stie ce motive, ar fi aruncat în temniță (ocna) pe Zorba Grecul (cel interpretat de Anthony Quinn) luându-l pe acesta din platoul de filmare.
Fiecare dintre noi, oamenii, jucam în cadrul "vieții sociale" câte un rol, un rol pe care il obținem participând la anumite momente din viata noastră, la un soi"casting" spre a obține un rol sau altul in "distribuția" asta a acestei piese
Ei bine, asta înseamnă ca dacă cineva il impusca in 1964 in platoul de filmare pe Zorba, cel ce murea nu era personajul Zorba ci ar fi murit persoana Anthony Quinn.
Zorba (in cazul nostru) e o masca. O masca pe care dacă nu o poarta unul, o poarta altul.
Dar in spatele personajului imaginar Zorba se afla . . . actorul Anthony Quinn, iar în spatele actorului se afla . . . persoana Antonio Rodolfo Quinn Oaxaca.
Scrisorile de la fisc, nu cad in cutia postala corespondenta domiciliului legal, pe numele personajului Zorba, nici pe ale actorului Quinn ci pe ala persoanei Quinn.

Cum zisei mai sus, aceasta figura este greu de aplicat in ziua de azi in vreuna din tarile civilizate ale lumii, si ma indoiesc ca se poate aplica in concordanta cu ceea ce numim "Drept", in concordanta cu justitia conceptului "stat de Drept".
Si totusi, sub ochii nostri, omului politic roman "Elena Udrea", useleul tocmai asta i-a aplicat, ducand de nas (useleul asta) o comunitate internationala intreaga.

Mai multe, daca vor fi intrebari. Daca nu, ajunge.




No hay comentarios:

Publicar un comentario