miércoles, 30 de noviembre de 2016

Sfantul Andrei, unul dintre propovaduitorii democratiei

Sfantul apostol Andrei
(In spaniola "Andres, el Apostol sau, pe scurt San Andres).
Ce spun sursele in limba romana, gaseste cititorul si singur, eu aduc aci lucruri pe care le mai spun si altii.
.........
(Sfantul Andrei a fost (probabil) cronologicamente vorbind, dintre primii aderenti (discipolli) la preceptele promovate de Isus si unul dintre ambasadorii (apostol/ propagator/emisar) cei mai dedicati propagarii acestor invataturi (invataturi pe care le regasim, in limbaj actualizat limbajului contemporan, in Carta Drepturilor).
Una peste alta (zic eu) apostolul Andrei a venit inspre partea pe care o cunoastem azi ca "lume orto-doxa" (crestinismul oriental), cu ganduri de democratizare (de umanizare a comportamentelor).


In cultura ortodoxa, apostolul Andrei este cunoscut ca "Primul Chemat".
Era fratele mai mare al celui devenit si el apostol, Petru. Ambii erau fii lui Jonas.
Andrei, provine din grecescul ἀνδρεία, andreia, care inseamna "brav, curajos".

Era un nume comun in lumea iudeilor, christi-anilor (crestinilor), si popoarelor elenizate din provincia Iudeea.
Nici un nume din lumea limbii aramaice (lima vorbita in Azerbaidjan, Iran, Ira, Israel, Georgia, Liban, Rusia, Siria, Palestina, Turcia) si nici in lumea limbii ebraice nu apare ca corespondent al acestui nume.
Conform traditiei, patriarhul Constantinopolului este succesor al acestui apostol, Andrei,
Sfantul apostol Andrei este ales patron de lumea din Romania, din Ucraina si din Rusia.

Traditia spune ca Andrei a fundat sediul episcopal din Bizant.(devenit Constantinopol iar apoi Istambul).
Andrei a calatorit, ca misionar (ca ambasador politic) in Tracia, Scitia si Aheia.

Apostolul Andrei este considerat patronul bisericii ortodoxe, apostolul Petru al bisericii catolice, iar apostolul Matei al bisericii copte.

In opera (lucrarea) scrisa Passio sancti Andreae Apostoli, compusa la final de secol IV, se face o relatare, cu anumite variatiuni, de urmatoarea forma:

Andrei sosi in provincia Aheea, unde a convertit (a atras, politicamente) multe persoane inspre politica cristiana, construind mai multe "locuri de adunare", "cluburi" sau "biserici".
Intre persoanele atrase inspre politica (cristiana) promovata de el se afla si sotia proconsulului Egeas, Maximila.

Cand a vazut ca "partidul", cu "politica" promovata de acest apostol, nu e de gluma (ci se extinde), proconsolul i-a cam zis sa isi ia jucariile, si sa plece.
De fapt, proconsulul Egeas a incercat (ca useleul actual) sa inchida gura unei "politici altfel" (altfel de cum era obiceiul locului si timpului) si a incercat "opozitia" sa isi incalce preceptele si sa inceteze a se mai referentia la "figuri politice noi", ramanand a se referentia (inchina) la "figurile politice la zi".

Cum Andrei n-a vrut sa se dezica de "basescul" acelor vremi, a patit si el, ce a patit si in zilele noastre, Udrea, doar atat ca atunci rastignirea a fost "vizibila" (concreta), cea din zilele noastre a fost vorba de o "rastignire abstracta" (ideala, mentala).
Andrei a fost legat pe un suport in forma de "X", suport ideal pentru imobilizarea mainilor si picioarelor unui om, A fost legat, si nu tintuit, pentru ca astfel (ne-pierzand sange) chinul rastignirii sa-i fie mai lung.

Proconsulul Egeas l-a chemat pe Andrei la el si i-a cerut sa isi nege politica, dar acesta a ramas ferm pe convingerile lui.
A fost arestat (si preventiv, si de tot) iar mai apoi, rastignit in public, pentru ca astfel sa le intre in cap contemporanilor vremii ce inseamna "libertatea de expresie", "libertatea de opinie", "libertatea de crez", libertatea, ca concept.
Andrei insa nu s-a dezis de convingerile lui pana cand nu a incetat din viata.

In ce priveste patronajul, apostolul Andrei este insusit ca patron de multe comunitati, precum cele enuntate in sub-capitolul "patronazgo"

No hay comentarios:

Publicar un comentario