miércoles, 30 de noviembre de 2016

Omul poate fi (una din doua) "dobitoc" sau "persoana"

Omul se naste "dobitoc".
Dobitoc se traduce in spaniola ca "bestia",
Bestia, desi sinonim cu "animal", conduce mai ales spre o tenta tenebroasa.
Si devine din "dobitoc", "persoana", doar daca, pentru asta, se auto-educa.
Altfel, din dobitoc neutru, pe masura ce creste, poate deveni un "dobitoc" la fel de pasnic pe cat este mielul, sau la fel de agresiv pe cat este un rechin, sau un tigru.

Dobitoc, adica . . . . "Un animal este un organism (ființă vie) pluricelular, heterotrof, deci care nu își poate produce el însuși substanțele organice necesare hrănirii (cum fac plantele, algele și bacteriile albastre verzi prin fotosinteză), fiind nevoit să folosească substanțe organice gata preparate luate din mediu. Majoritatea folosesc oxigenul pentru respirație. Există și unele animale care trăiesc în medii fără oxigen. Acestea respiră anaerob" (conform "Regnul animalia".

Deci o clarificaram. Dobitoci iesim din start . . . iesim ca pe banda.
Asa ne aduce barza.
Ne nastem, ca si calculatoarele, adica . . . . cu memoria, goala
Cu o, comuna tuturor indivizilor "minima memorie de lectura" (ce ne serveste simplei "scanari") dar cu o diferita (de la individ la individ) "memorie RAM" (capacitate de gandire, de ideare, de proiectie, de creare).
Vezi si "Memoria (proceso)".
Persoana, nu devine orice existent dobitoc, ci doar acela care isi constientizeaza, isi asuma, traieste, atributele conceptului persoana.

Stiinta juridica numita "Drept", ne echipeaza inca de la primele semne de conceptie a noastra, cu eticheta "persoana".
O "eticheta" pe care "Societatea Umana" ne-o lipeste pe frunte, cel putin de la nastere, si din acel moment, depinde de fiecare in parte, cum isi "formateaza", cu ce isi umple, acea "cutie goala" care este la al sau inceput.
De la linia de start, toti pornim, ca simple "dobitoace", ca niste avioane de pe pista unui aeroport.
Unii dintre noi, decolam, si atingem diferite altitudini, altii . . . ramanem simpli struti, care nu ne desprindem tot lungul vietii de conditia de dobitoace, cu care ne nastem.

No hay comentarios:

Publicar un comentario