lunes, 4 de diciembre de 2017

Capitalism vs Democrație (sau invers)

De fapt e un triunghi, un triunghi format de "trioul": capitalism, colectivism (sau comunism) și democrație.
Diferențele structurale intre cele trei concepte, le constituie raportarea lor la conceptul "proprietate".
Colectivismul ("comunismul") tinde spre "cât mai multa proprietate colectiva", capitalismul tinde spre o societate în care "proprietatea sa se capitalizeze în mâinile a cât mai puținor persoane" in timp ce democrația tinde spre un mixt format din patrimoniul public si patrimoniul privat.
Dar, pana una alta, mai lămuritoare sunt următoarele cuvinte (chiar dacă aici, în acest context, sunt abordate doar doua din cele trei componente ale trioului mai sus numit):



Reflectând asupra relației dintre sclavie și capitalism, economistul liberal Lester Thurow susține acest lucru:
Democrația și capitalismul pornesc de la credințe foarte diferite despre distribuția corectă a puterii. Democrația se bazează pe o repartizare echitabilă a puterii politice, "un singur om, un vot", în timp ce capitalismul consideră că este datoria persoanelor economicamente apte, să elimine persoanele economicamente inapte și să le elimine.
"Supraviețuirea celui mai apt" și inegalitățile în ce priveste puterea de cumpărare, reprezintă baza eficienței capitaliste.
Pe primul plan este profitul personal și, prin urmare, companiile (intreprinderile) cauta eficienta spre a se îmbogăți. Spunând-o în forma cea mai crudă, capitalismul este perfect compatibil cu sclavia, însă democrația nu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario